Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Kortsnuitzeepaardjes / Hippocampus hippocampus (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
Een zeepaardje is een vis, het lichaam is sterk zijdelings afgeplat, het hoofd lijkt wel op dat van een paard en heeft een lange snuit. Ook heeft een zeepaardje een bolle buik, een lange, oprolbare grijpstaart en geen schubben. Een zeepaardje zwemt rechtop, dit gaat niet erg snel want de enige aandrijving is een kleine rugvin. Naast de stuwende rugvin zitten aan de zijkanten van het hoofd twee kleine sturende vinnen. Als een van de weinige vissen kan ook loodrecht naar boven en naar beneden gezwommen worden. In Nederland hebben we 2 soorten zeepaarden, het kortsnuit (Hippocampus hippocampus) en het langsnuit zeepaardje (Hippocampus ramuloso of hippocampus Guttulatus)

Afmetingen
Hippocampus hippocampus kan lengte tot 15 cm bereiken (uitgerolde staart), in Nederland meestal kleiner tot max. 10 cm. Het kortsnuit zeepaardje heeft een korte snuit, die minder dan een derde van de lengte van het hoofd is.

Kleur
Het lichaam is variabel van kleur:geel, oranje, bruin, paars of zwart, soms met bleke vlekken. Ook kan het zeepaardje van kleur veranderen en zelfs patronen en tekeningen aannemen.

Habitat
Leeft in ondiepe modderige wateren, estuaria of kustwateren tussen zeewier en zeegrassen, zich vastklampend aan de staart of zwemmen rechtop. Hippocampus hippocampus kan ook worden gevonden in rotsachtige gebieden. In Nederland meestal waargenomen in haringgraat of geweispons. Tijdens de winter migreren zeepaardjes middels de stroming naar grotere diepten waar de temperaturen stabieler zijn en om het onrustige koude water aan de oppervlakte te vermijden. Hun voedsel bestaat uit kleine kreeftachtigen, vislarven en aasgarnalen

Verspreidingen
N.O Atlantische Oceaan, Middellandse Zee (rond Italie en de kanarische eilanden) tot aan de Noordzee tot aan Engeland en Nederland. In Nederland is hij niet algemeen voorkomend.

Opmerking
Het mannetje is de enige man in het gehele dierenrijk die een echte zwangerschap heeft Het vrouwtje produceert de eieren met dooier die ze met een lange legbuis in de buidel van het mannetje legt. Tijdens de zwangerschap voorziet de man de embrio’s van calcium (essentieel voor de vorming van het skelet) en de zuurstof via slijmvlies in de buidel wand. Gedurende de draagtijd (van 3 tot 5 weken afhankelijk van de water temperatuur) regelt de man ook de chemische samenstelling van de vloeistof in de buidel, zodat vlak voor de geboorte deze vergelijkbaar van samenstelling met het zeewater “buiten”. Jonge zeepaardjes worden geboren als kleine versies van de volwassenen.Hun eerste instinct is om naar het wateroppervlak te zwemmen om hun zwemblazen te vullen. Direct vanaf hun geboorte zijn ze zelfstandig, de ouders geven geen verdere broedzorg. De dieren kunnen 4 tot 5 jaar oud worden.

Gebied
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Middellandse Zee
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Westerschelde

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Henk den Ouden