Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Pos / Gymnocephalus cernua (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
Deze kleine zijdelings afgeplatte vis heeft een ietwat gedrongen figuur. De twee rugvinnen zijn met elkaar vergroeid tot een, waarvan het voorste gedeelte uit harde stralen bestaat en het achterste uit zachte stralen. Hij heeft een klein stomp kopje met grote ogen en een grote mond spleet. Hij leeft in scholen en is overdag actief, s'nachts rust hij op de bodem. Paaitijd is in het voorjaar in ondiep water. De gelige hele kleine eitjes worden in geleiachtige ballen of in snoeren op stenen en planten afgezet.

Afmetingen
Tot ± 20 cm.

Kleur
Het lichaam is bruin met donkere onregelmatige vlekken, die ook op staart en rugvin zitten.

Habitat
De Pos leeft in langzaam stromend of stilstaand water, liefst op zandbodems. Ook in brak water en bij riviermondingen worden ze aangetroffen. Nieuwe grindgroeves worden snel bepionierd. Hij kan goed tegen vuil water echter als bodem met rottend slik bedekt raakt, verdwijnt de Pos. Hij leeft van insectenlarven en kleine kreeftachtige.

Verspreidingen
Geheel West Europa.

Opmerking
De kieuwdeksel heeft een stekel en draagt ringen waaruit de leeftijd van de vis is op te maken. Hij heeft onder de ogen groeven die met slijm gevuld zijn.

Gebied
 • Zoetwater

 • Fotograaf
  Mat Vestjens

  Tekst schrijver
  Anne Frijsinger

  Vertaler
  Anne Frijsinger