Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Kabeljauw / Gadus morhua 
 
Foto
Algemeen
De Kabeljauw is een grote vis. Op de kin heeft hij een lange kindraad zitten. Er zitten op zijn rug drie vinnen. Alledrie lopen ze wat afgerond. De Kabeljauw heeft ook twee aarsvinnen. Deze zitten op het achterste gedeelte van zijn buik. Hij heeft ook nog borstvinnen. Die zitten bij zijn keel. De Kabeljauw die nog niet volwassen is, wordt Gul genoemd.

Afmetingen
De Kabeljauw kan een maximale lengte van 1,5 meter hebben. Gemiddeld zijn ze tussen de 80 en de 90 centimeter groot.

Kleur
De buik van de Kabeljauw is wit. Ook de zijlijn is wit gekleurd. De rest van zijn lichaam is meestal bruin gestippeld. Je hebt ook Kabeljauwen die een olijfgroene kleur hebben. De eitjes van de Kabeljauw zijn doorzichtig.

Habitat
De Kabeljauw zwemt in scholen rond. Overdag in dichte scholen en ‘s nachts in wat kleinere scholen. Ze kunnen wel tot een diepte van 600 meter zwemmen. Meestal zwemmen ze zo’n 30 á 80 meter boven de bodem. Je vind de Kabeljauw ook vaak bij wrakken. Hier vinden ze namelijk genoeg voedsel. Ze trekken ook over lange afstanden voor het zoeken van voedsel en voor het paren.

Verspreidingen
In de Noordzee en in de Oostzee komt de Kabeljauw voor. Ook in de Atlantische Oceaan, Noord-Europa, Canada en het zuiden van de Golf van Biskaje kun je hem tegenkomen.

Opmerking
Het voedsel van de Kabeljauw zijn kreeftachtige, wormen, weekdieren en vis. De Kabeljauw paart in het voorjaar en meestal is het water dan nog rond de 4 tot 6 graden. De eitjes komen na ongeveer drie weken uit. Als larve zwemmen ze tussen de plankton in het water, meestal aan de oppervlakte. Wanneer ze rond de vier maanden oud zijn dalen ze naar de bodem. Hier groeien ze dan verder tot volwassen Kabeljauw.

Gebied
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Oostzee

 • Fotograaf
  Mat Vestjens

  Fotograaf
  Ron Offermans

  Tekst schrijver
  Marissa Loeff