Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Stekelhuidigen - Mediterrane haarster / Antedon mediterranea (Lamarck, 1816)
 
Foto
Algemeen
De Mediterrane haarster heeft een heel klein lijfje, in de vorm van een kommetje. Aan het lijfje zitten 10 armen, die zeer kwetsbaar en buigzaam zijn. Aan deze armen zitten slanke zijtakken. Boven op het lijfje zit de mond. Aan de onderkant van het lichaam zitten een aantal voetjes. Deze worden ook wel cirri genoemd. Hiermee houdt hij zich vast aan voorwerpen en kan hij zich verplaatsen. De armen lijken met de zijtakken een beetje op haren. Daar komt dan ook zijn naam vandaan.

Afmetingen
De armen van de Mediterrane haarster zijn ongeveer 10 centimeter lang. De diameter van de haarster is ongeveer 20 centimeter.

Kleur
Je hebt de Mediterrane haarster in verschillende kleuren, zoals oranje, roodachtig, bruin tot geel.

Habitat
Deze haarster houdt van wateren waar stroming staat en is vaak te vinden op wrakken. Hij leeft ook vaak op andere organisme die in het water leven en op harde ondergronden. Op zeegrasvelden die dieper liggen kun je hem ook tegenkomen.

Verspreidingen
De Mediterrane haarster is een zeester die vrij algemeen voorkomt in de hele Middellandse Zee. Ook in de Adriatische zee kom deze haarster voor.

Opmerking
Als de eieren van de Mediterrane haarster bevrucht zijn ontwikkelen deze zich tot larven. De larven zwemmen dan een paar dagen los rond in het water en maken zichzelf dan door middel van een steel vast aan de ondergrond. Een maand later maakt hij zich los van het steeltje. Nu leeft hij als haarster verder. Hij blijft nog wel op de bodem. Volwassen haarsterren kunnen ook zwemmen. Dit doen ze door met hun armen te slaan. De Mediterrane haarsterren eten plankton. Deze halen ze uit het water door dwars in de stroming te gaan liggen. Ze gebruiken dan hun armen als een soort van netje, zodat de plankton daaraan blijft zitten. Daarna brengen ze het via kanalen die over hun armen lopen, naar hun mond toe.

Gebied
  • Adriatische Zee
  • Middellandse Zee

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff