Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Brakwater knotsslak / Tenellia adspersa (Nordmann, 1844)
 
Foto
Algemeen
Deze carnivoor is een kleine slak. De maximale lengte is ongeveer 10 mm. Hij heeft naar verhouding weinig cerata. De cerata zijn gegroepeerd in groepjes van twee of drie aan de zijkant van zijn lichaam. De rhinoforen zijn klein en zijwaarts gericht.

Afmetingen
Kleine slak, die ongeveer 10 mm groot kan worden. Dikwijls worden ze kleiner aangetroffen 2 tot 6 mm.

Kleur
De kleur varieert van transparant wit tot purper (zwartpaars) met alle variaties daartussen. Meestal zijn ze overwegend wit met zwartpaarse vlekken.

Habitat
Zoals de naam brakwaterslak al zegt, leeft de Tenellia adspersa in brakwater. Het zijn vleeseters die zich voeden met hydroidpoliepen. Op 1 plaats worden in het algemeen meerdere exemplaren tegelijkertijd aangetroffen, die naar het schijnt, het veldje hydroidpoliepen in hoog tempo kaal grazen Ze verplaatsen zich via de zandbodem.

Verspreidingen
De Tenellia wordt aangetroffen in het atlantische en mediterrane gebied. Men treft ze in estuaria, in intergetijde gebieden langs de kusten en in brakwatermeren zoals het Oostvoornse meer. Op de Britse eilanden heet de Tenellia adspersa ook wel lagoon slug.

Opmerking
In het Oostvoornse meer is de Tenellia adspera aangetroffen op de Cordylophora caspia. Dit is een brakwater hydroidpoliep, met een sigaarvormig lichaam, waarop tot 20 tentakels verspreid zijn. In het Veerse meer werden ze waargenomen op de gonothyraea loveni Er werden ter plaatse geen eieren van de Tenellia waargenomen.

Gebied
  • Oostvoornse meer (Nederland)

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Hennie Duijst