Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Slanke ringsprietslak / Facelina auriculata (Müller, 1776)
 
Foto
Algemeen
De ‘slanke ringsprietslak’ is een zeldzaam voorkomend slak in de Oosterschelde. Hij heeft een smalle voet met een lange smalle staart. De (relatief) korte papillen staan groepsgewijs (in bosjes) bij elkaar. Aan de voorkant is hij duidelijk te herkennen aan de lange mond flappen welke gegroefd of geringd lijken. Kan worden verward met Facelina Bostiensis (brede ringsprietslak) maar heeft smallere voet, meestal minder cerata welke in tegenstelling tot F. bostoniensis in gescheide groepjes staan. Een ander onderscheid is de iriserende blauwe gloed die meestal bij F. auriculata over de kop en cerata oppervlakken zichtbaar is en bij F. bostoniensis niet

Afmetingen
Lengte van geslachtsrijpe slakken in Nederland zijn 15 tot 45 mm, elders maximum lengte tot 50 mm.

Kleur
Alleen de kleur van het dier, is een slecht determinatie kenmerk aangezien deze sterk kan variëren mede als gevolg van divers voedsel. De basis kleur van het lichaam is doorzichtig wit met een roze gloed rond de mond. De rode slokdarm van het dier is zichtbaar vlak achter de koptentakels. Vaak is er een, zeer kenmerkenden, iriserende blauwe gloed zichtbaar op de kop en cerata oppervlakken. Zowel de cerata als de mondtentakels zijn aan de top voorzien van witte vlekjes waarbij het 2e paar koptentakels tevens lijkt te zijn voorzien van een goudgele glans. De lange slanke staart is ook voorzien van een witte streep.

Habitat
De slak is bepaald geen voedselspecialist ze eten zowel diverse hydroïden zoals Tubularia indivisa, T. larynx als ook leptothecaten zoals Obelia spp. soms wordt ook ander voedsel geconsumeerd, zoals andere naaktslakken.

Verspreidingen
Van Noorwegen tot in de Middellandse Zee en van Oost Atlantische oceaan (Ierland en britsche eilanden) tot in de Oosterschelde zijn er waarnemingen gedaan van deze zeenaaktslak.

Gebied
  • Oosterschelde
  • Noordzee
  • Middellandse Zee

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Henk den Ouden