Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Bleke knuppelslak / Eubranchus pallidus (Alder & Hancock, 1842)
 
Foto
Algemeen
De belangrijkste kenmerken van de Eubranchus pallidus of bleke knuppelslak zijn de transparant grijs/witachtige kleur van het lichaam, gekleurd met kleine witte stippen en grotere patronen bestaanden uit oranje, rood en goud. De Rinophren zijn minstens twee keer zo lang als de mond- of koptentakels welke beide voorzien zijn van witte stippen en een bruine band op de halve hoogte. Het lichaam is voorzien van opgeblazen (speciaal deze dicht tegen de middenlijn aan) cerata. Deze cerata zijn voorzien van witte, bruine of oranje stippen waarvan de dichtheid richting de top van de cerata toeneemt tot (bijna) een band.

Afmetingen
Lengte tot 2,5cm.

Kleur
Ondanks hun naam (pale = bleek), zijn deze dieren meestal niet bleek maar juist vaak voorzien van een klein kleur patroon van rood oranje goud bruin en/of witte stippen op het lichaam maar speciaal ook op de cerata.

Habitat
De volwassen dieren eten tubularia, de jonge dieren echter eten normaal gesproken kleinere Hydroides zoals Obelia dichotoma, dat vaak groeit op Tubularia en Halecium (o.a. haringgraat) soorten.

Verspreidingen
Ze komen voor in de Noord Zee, de Atlantische Oceaan, Amerika en IJsland, rond de Britse eilanden en van Noorwegen tot aan de Middellandse zee, ook in Nederland in de Grevelingen en de Oosterschelde.

Opmerking
Eubranchus pallidus of bleke knuppelslak kan worden verward met blekere variaties van Eubranchus Farrani, waarbij valt op te merken dat E.pallidus is te onderscheiden door een donkere pigmentatie, vlekjes op de cerata en lange rhinophoren.

Gebied
  • Noordzee
  • Oosterschelde

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Henk den Ouden