Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Krabben e.d. - Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft / Orconectes limosus (Rafinesque, 1817)
 
Foto
Algemeen
De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en leeft in zoete wateren. Hij heeft twee lange en twee korte antennen. Doordat er op de antennen zintuigen zitten, kan hij hiermee voelen en proeven. De kreeft heeft aan beide kanten vijf poten zitten. Aan de voorste twee poten zitten zijn scharen. Daarmee kan hij zichzelf verdedigen en voedsel verscheuren. Met de andere vier kleinere poten brengt hij voedsel naar zijn mond. Aan de voorste twee kleinere poten zitten schaartjes. Het schild (pantser) van de kreeft beschermd de kop en het borststuk. Doordat het schild kalk bevat is het hard en stevig. Het achterlijf van de rivierkreeft bestaat uit verschillende segmenten. De staart heeft een vorm van een waaier. Deze gebruikt hij om te zwemmen en te sturen. Ook zitten er onder het achterlijf nog zwempoten. De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft lijkt veel op de gewone rivierkreeft.

Afmetingen
Deze kreeft wordt ongeveer tot 12 centimeter groot.

Kleur
Hij heeft rode vlekken/banden op zijn achterlijf. Verder is hij bruin/groenachtig van kleur.

Habitat
De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft leeft in zoetwaterplassen/grachten. Verder stelt hij heel weinig eisen aan zijn leefomgeving. Hij kan namelijk gewoon leven in vervuild water. Hij graaft zelf geen holen. De kreeft is een roofdier en gaat vooral ‘s nachts op zoek naar voedsel. Overdag blijft hij meestal gewoon onder stenen, takken, planten of holen zitten. Bij droge periodes of wanneer er vorst is houd hij zich ook schuil in holen. Daar kan hij dan wel weken zitten. De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft komt meestal in groepen voor.

Verspreidingen
Oorspronkelijk komt hij voor in Noord-Amerika, maar ook in Midden-Europa is hij te zien in veel kanalen, rivieren en stilstaande wateren. In Nederland is de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft heel algemeen.

Opmerking
De Amerikaanse rivierkreeft werd voor het eerst in het einde van de 18e eeuw hier in Europa gevonden. Met de komst van deze soort werd er in het water een schimmelziekte ingevoerd. Later werd deze ziekte de kreeftenpest genoemd. De kreeftenpest tast het zenuwstelsel van de kreeft aan. Uiteindelijk zullen ze hieraan sterven. De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft is echter een kreeft die de schimmel kan dragen zonder dat hij er ziek van wordt. Hij kan de ziekte dus overleven. Wanneer de kreeften vervellen, worden de kalkzouten van het oude pantser in het bloed opgenomen. Deze slaan ze dan op in hun maag. Het oude pantser raakt hij kwijt doordat het eerst verweekt en dan openbarst. Bij de bouw van het nieuwe pantser worden de kalkzouten gebuikt die hij eerder had opgeslagen in zijn maag. Het maken van een nieuw pantser duurt ongeveer een paar uur. Het uitharden van het pantser duurt langer, dat kan wel dagen duren. Het is belangrijk dat de kreeften zich goed schuilhouden, want ze zijn heel erg kwetsbaar in deze periode. In het eerste levensjaar van de kreeften groeien ze heel hard en zullen daarom een stuk of 7 keer vervellen. Wanneer ze wat ouder worden wordt dat minder vaak.

Gebied
  • Zoetwater

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff