Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Groene golfbrekeranemoon / Haliplanella lineata (Verrill, 1869)
 
Foto
Algemeen
Groene golfbrekeranemonen zijn kleine anemonen die hun Nederlandse naam danken aan hun groene zuil, voorzien van verticale oranje streepjes. De diertjes hebben een gladde zuil, die iets hoger is, dan hij breed is. Bij aanraking trekken deze dieren zich niet schoksgewijs terug, in tegenstelling tot de gewone golfbrekeranemonen (Diadumene cincta).

Afmetingen
De hoogte van de zuil is gewoonlijk niet hoger dan 15 mm. De diameter van de mondschijf wordt maximaal 10 mm en de diameter van de tentakelkrans wordt tot 20 mm.

Kleur
De Groene Golfbrekeranemoon is vaak één kleurig, groen of lichtbruin. Er komen ook lichte, bijna witte exemplaren voor. Soms zitten erop de mondschijf rode stippen. Bij sommige Groene Golfbrekeranemonen is de zuil voorzien van +/- 8 tot 20 oranje strepen.

Habitat
De groene golfbrekeranemoon is hier vooral hoog in de getijdenzone te vinden (vaak net onder de hoogwaterlijn), bij voorkeur in spleten en poeltjes. De diertjes schijnen een voorkeur te hebben voor natuurlijk hard substraat (basalt) en mijden beton of asfalt. Doordat ze zo hoog in de getijdenzone leven, worden ze nogal eens over het hoofd gezien door duikers.

Verspreidingen
Ze komen voor in de Oosterschelde, de Westerschelde, Texel, Terschelling, Vlieland en Den Helder. Uit de Grevelingen zijn nog geen waarnemingen bekend.

Opmerking
Met laag water is de groene golfbrekeranemoon te zien als een klein groen, geel gestreept bolletje tussen de stenen

Gebied
 • Oosterschelde (Nederland)
 • Noordzee (Nederland)
 • North Pacific Ocean
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens