Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Dodemansduim / Alcyonium digitatum (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De dodemansduim vormt kolonies van kleine poliepjes. Wanneer het jonge kolonies zijn, vormen ze eerder een soort korst, maar wanneer ze ouder worden ontstaan er lobben of vingers. Deze lobben kunnen een dikte van een duim bereiken. Nog oudere kolonies kunnen zelfs gaan vertakken. Bij verstoring worden de poliepjes ingetrokken. De dodemansduim ziet er dan sponsachtig uit, met kleine putjes waar de poliepjes stonden. Aan dit uiterlijk heeft dit dier zijn naam te danken.

Afmetingen
Jonge kolonies vormen een korst van 5 tot 10 mm dikte. In de Oosterschelde worden kolonies niet veel groter dan 100 mm hoog, maar op de Noordzee bereiken ze wel hoogtes tot 200 mm. Hierbij bereiken de 'vingers' een dikte van 10 tot 30 mm.

Kleur
De meest voorkomende kleur van de stam is wit, maar er komen ook gele en oranje exemplaren voor. De poliepjes zijn altijd doorschijnend wit.

Habitat
Beneden de laagwaterlijn, op plaatsen met veelstroming. Staat altijd op stenen of ander hard substraat.

Verspreidingen
Komt voor in het westelijke deel van de Oosterschelde en op de Noordzee (wrakken).

Opmerking
De dodemansduim is in feite geen zeeanemoon, maar een zachtkoraal (octacorallia) waartoe ook de gorgonen uit de warmere wateren worden gerekend. Het is de enige vertegenwoordiger van deze groep in onze wateren. Met de loep kun je goed zien dat de poliepjes elk acht tentakels hebben, wat kenmerkend is voor octacorallia.

Gebied
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Skagerrak
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens