Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Zoogdieren - Zeekoe / Dugong dugon (Müller, 1776)
 
Foto
Algemeen
De Dugong dugon is een van de nog 4 voorkomende zeekoe soorten (Serenia). In het verleden waren er meer soorten maar deze zijn mede door toedoen van de mens uitgestorven. Deze soort is een zoogdier wat betekend dat zij maar tijdelijk onder water kunnen verblijven. Om de tien minuten moet zij boven komen om te ademen waarna zij gelijk weer naar beneden zullen gaan. Deze beesten hebben een goed aangepast lichaam om onderwater te zwemen, de staart is iets gevorkt. Op de kop zijn twee duidelijke neusgaten te zien die afsluitbaar zijn voor onderwater. Oudere mannetjes hebben slagtanden waar mee ze vaak andere mannetjes verwonden in de strijd om de vrouwtjes. Deze verwondingen zijn vaak op de beesten te zien door middel van littekens.

Afmetingen
Tot 3.5 meter het gewicht ligt tussen de 400 en de 600 kilo.

Kleur
Deze is grijsachtig.

Habitat
De Dugong's leven op zeegras velden waarvan de wortels gegeten worden, ook eten zij algen. Het zijn Herbivoren.

Verspreidingen
De Rode Zee, Perzische Golf, Japan, Australië en Madagaskar.

Opmerking
Deze beesten leven vaak alleen maar leven ook wel in grote sociale groepen. Het vrouwtje kan niet meer dan 5 tot 6 jongen groot brengen in haar leven. Dougong's deze soort wordt ongeveer 70 tot 75 jaar oud.

Gebied
  • Rode Zee

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Duncan van Vliet