Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Witlip lipvis / Symphodus mediterraneus (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
Lipvissen komen in kleine scholen voor. Ze hebben stevige kaken en ze bezitten keeltanden, waarmee ze schaal- en schelpdieren kunnen kraken. In Nederland zijn er vier verschillende Lipvissen waargenomen: Gevlekte lipvis (Labrus bergylta) Kliplipvis (Ctenolabrus rupestris) Baillon's lipvis (Symphodus bailloni) Zwartooglipvis (Symphodus melops) Dit is een vrij veel voorkomende soort in de Oosterschelde.

Afmetingen
De Witlip Lipvis (Symphodus mediterraneus) kan tot +/- 20 cm lang worden.

Kleur
Jonge exemplaren en vrouwtjes zijn geelbruin. Mannetjes zijn roodbruin en hebben in de paaitijd blauw grijze aders, de borstvinnen zijn blauw gevlekt. De vlek op de aanhechting van de borstvin is kenmerkend voor de soort.

Habitat
Ze komen voor op rots, zandbodems en zeegrasvelden tot op dieptes van +/- 70 meter. De Witlip lipvis eet kleine weekdieren en stekelhuidigen.

Verspreidingen
De Witlip Lipvis (Symphodus mediterraneus) komt voor in de gehele Middellandse Zee en in de Oostelijke Atlantische Oceaan.

Opmerking
De voortplantingstijd is van april tot augustus. Het mannetje bouwt dan een nest van algen en wieren. De Witlip Lipvis verzamelt de takjes in zijn bek en hiervan maakt hij dan een nest. Het mannetje verdedigd het nest agressief.

Gebied
 • Middellandse Zee
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Adriatische Zee

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Kim Beekers

  Vertaler
  Kim Beekers