Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Snoekbaars / Stizostedion lucioperca (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De snoekbaars is een solitair levende slanke roofvis. Door de 2 gescheiden rugvinnen is hij makkelijk te herkennen. Alleen de voorste rugvin heef een harde stekel. De bovenkaak loopt tot achter het oog door. In de bek heeft deze vis enkele vrij scherpe zichtbare puntige tanden en een groot aantal kleinere tandjes. Vanaf eind april tot begin mei , bij een watertemperatuur van 12 graden, begint de paaitijd. Tijdens deze periode is het mannetje dat het nest maakt en bewaakt. Na het afzetten van de eitjes op stenen of waterplanten duurt het ongeveer 1 week voordat de jonge snoekbaarslarfjes uitkomen. Een jonge snoekbaars eet plankton en kleine waterdiertjes. Later gaat hij over op het eten van vis zoals, brasem, blei, voorn, en baars. Echter komt net als bij de snoek ook kannibalisme voor.

Afmetingen
De snoekbaars kan ongeveer 120 cm lang worden bij een gewicht van circa 12 tot 15 kg.

Kleur
De rug van de snoekbaars is donker grijs/groen gekleurd. Vanaf de rug lopen er vage verticale strepen door naar de flanken. Deze verticale sterpen vervagen naarmate ze ouder worden. De buikzijde van deze vis is licht grijs tot wit gekleurd.

Habitat
De snoekbaars is een solitair levende vis. Hij komt voor in zoetwater, maar kan ook leven in zwak tot matig brak water. Hij geeft voorkeur aan open diepe wateren, maar komt ook voor in poldersloten en vaarten. Troebel zicht is voor deze vis, in tegenstelling tot de zichtjager als de snoek, geen probleem.

Verspreidingen
De snoekbaars komt van nature voor in Oost en midden Europa. In de 19e eeuw is de snoekbaars uitgezet, waardoor deze vis steeds verder in West Europa is doorgedrongen.

Opmerking
Het nest van de snoekbaars wordt fel verdedigd. Benadering door duikers kan in deze periode resulteren tot een aanval door de snoekbaars.

Gebied
 • Zoetwater

 • Fotograaf
  Gerrit van Wijk

  Tekst schrijver
  Charlotte van Wijk

  Vertaler
  Charlotte van Wijk