Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Tweekleppigen - Amerikaanse zwaardschede / Ensis americanus (Binney, 1870)
 
Foto
Algemeen
De soorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden omdat ze het merendeel onder de grond leven. De Amerikaanse zwaardschede kan men vaak aan de schelp herkenen omdat bij het opdrogen de doubletten uit elkaar wijken. De Ensis americanus is de wetenschappelijke naam vaak wordt ook het synoniem Ensis directus Conrad,gebruikt, maar het gaat hier dan om een fossiele soort dus men moet dan ook de naam Ensis americanus (Binney, 1870) gebruiken.

Afmetingen
± 30 mm breed een 19 cm lang

Kleur
Paarsachtige bruine kleur tekening.

Habitat
De Amerikaanse zwaardschede leeft in ondiepe geulen van zo'n 50cm diep verticaal ingegraven. De inheemse soorten mesheften en zwaardschedes leven in dieper water.

Verspreidingen
Oorspronkelijk komt deze soort voor rond de Atlantische kust van Noord Amerika. In Nederland sinds1985 zeer algemeen. De eerste waarneming in Europa was in 1979 in Hamburg Duitsland. De larven waren via het ballast water in schepen, hier terecht gekomen. Langzaam verspreidde de soort zich en komt nu tot op de Franse kusten voor.

Opmerking
Mesheften en zwaardschedes zijn filteraars. Zij filteren plankton uit het water. Er worden weinig levende exemplaren aangetroffen omdat dit beest altijd ingegraven zit.

Gebied
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Noordzee
 • Grevelingen

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Duncan van Vliet

  Vertaler
  Duncan van Vliet