Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Tweekleppigen - Kokkel / Cerastoderma edule (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
Dikke geribbelde schelp (22 tot 28 ribbels). Op het strand kom je vooral dode exemplaren tegen. De concentrische groeilijnen zijn duidelijk zichtbaar en verraden de leeftijd van het schelpdier. Wordt in Zeeland ook wel kokhaan genoemd. Leeft meestal maar 2 tot 4 jaar.

Afmetingen
tot 60 mm groot.

Kleur
variabel: gebroken wit, gelig of bruinig soms zelf blauwachtig.

Habitat
Komen voor op midden en lagere kustlijn, soms onder de laagwaterlijn. Komen veel voor in estuaria (zoals de Oosterschelde) of beschermde baaien. Leven ondiep ingegraven in zand of slik. Zijn een makkelijke prooi voor vogels, zeesterren, vissen, mensen en kreeftachtigen vanwege de geringe ingraaf diepte. Ze worden ook nogal eens uitgespoeld door een najaarsstorm. Levende kokkels zijn altijd geheel of gedeeltelijk ingegraven en daardoor moeilijk zichtbaar voor duikers (zoals de meeste tweekleppige schelpdieren). Het enig zichtbare is de in- en uitstroom opening (siphon) die gemakkelijk herkenbaar is doordat hij 8-vormig is, redelijk groot (rond de 5 mm) en gekarteld is.

Verspreidingen
Waddenzee, Delta wateren in de kustzone en het getijdengebied. tot ongeveer 20 meter diep. Vooral aanwezig op droogvallende platen in de Wester- en Oosterschelde.

Opmerking
Kokkels kunnen goed graven en zich over kleine afstanden verplaatsen door de bodem. Omdat de kokkel maar 5 cm diep zit kan er gemakkelijk op gevist worden. Dit gebeurt in Nederland zowel mechanisch met boten als handmatig. De mechanische kokkelvisserij zuigt de bovenste bodemlaag als het ware op met een soort stofzuiger wat veel schade aan de bodemstructuur met zich mee brengt. De kokkel wordt niet in Nederland zelf gegeten (waarom is een raadsel want hij is minstens zo lekker als een mossel) maar voornamelijk geëxporteerd naar Spanje en Portugal.

Gebied
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Grevelingen
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Mat Vestjens

  Tekst schrijver
  Iris Hendriks

  Vertaler
  Iris Hendriks