Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Blauwtipje / Janolus cristatus (delle Chiaje, 1841)
 
Foto
Algemeen
Blauwtipjes vallen onmiddellijk op door het grote aantal breed uiteenlopende uitsteeksels op de rug-papillen genaamd, met een blauw iriserende witte top. De papillen staan aan weerszijden van het lichaam. In het midden van de rug staan geen papillen. De rhinophoriën zijn lang en gelamelleerd . Op de kop tussen de rhinophoriën is een merkwaardig langwerpig kruintje aanwezig

Afmetingen
Lengte van de in Nederland gevonden dieren bedroeg meestal tussen de 20 tot 40mm. Elders kunnen ze plus minus 75 mm groot worden.

Kleur
Het lichaam is Transparant,soms wat gelig van kleur . De donker bruine middendarmlier aan de binnenzijde van het lichaam zijn duidelijk zichtbaar. De toppen van de papillen zijn wit gevlekt, merkwaardig is de blauwe iriserende kleur van de papillen.tweevoudig (dichotoom) vertakt. De papillen zijn opvallend blauw iriserend gekleurd en de toppen van de papillen bevatten witte cnidosaccen. De papillen zijn niet altijd gelijkvormig. Meestal zijn de centrale papillen het grootst. De koptentakels zijn schroefvormig gelamineerd.

Habitat
De Janolus cristatus leeft van de struikvormige bryozoa Bugula en wordt ook gevonden op Bicellariella ciliata Hij word waargenomen van de laagwater lijn tot ± 20 meter

Verspreidingen
Van de Shetland eilanden tot in de Middellandse Zee. De Janolus cristatus wordt bij ons gevonden van de maanden Mei tot december . In Augustus tot december worden de eiersnoeren waargenomen.

Gebied
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Middellandse Zee
 • Adriatische Zee

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Duncan van Vliet

  Vertaler
  Duncan van Vliet