Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Groene wierslak / Elysia viridis (Montagu, 1804)
 
Foto
Algemeen
De Groenwierslak heeft op de kop een paar oorvormige rhinophoriën. Het lichaam heeft aan beide kanten een vleugel vormig aanhangsel, die hij bij zuurstof gebrek uitslaat zodat hij dan meer zuurstof op kan nemen. Normaal heeft hij deze zijvleugels opgerold naar binnen toe. Het achterlijf loopt uit in een punt.

Afmetingen
De maximale lengte ±45 mm maar normaal zijn ze veel kleiner. Geslachtsrijpe slakken worden al gevonden vanaf 10 mm. De eieren zijn geel en worden in een spiraalvormig gewonden lint gelegd.

Kleur
De lichaamskleur wordt voornamelijk veroorzaakt door de middendarmklier, de kleur is dan afhankelijk van het voedsel dat het dier gegeten heeft. Er worden verschillende kleuren waar genomen geel, groen, rood, geelbruin en met blauwe, gele, of rode puntjes.

Habitat
Als voedsel dienen wieren als codium, bryopsis en cladophora (groene slakken) en griffithsia (rode slakken)

Verspreidingen
De soort komt voor van Noorwegen tot aan de Middellandse zee. Vroeger kwam de Groene wierslak ook voor in de Zuiderzee met namen in de zeegras velden. Sinds 1938 was deze soort niet meer gezien in Nederland. Maar sinds 2000 wordt hij weer veel waargenomen, 2002 was tot nu toe wel het top jaar massaal.

Gebied
 • Grevelingen
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Fotograaf
  Mat Vestjens

  Tekst schrijver
  Duncan van Vliet

  Vertaler
  Duncan van Vliet