Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Krabben e.d. - Gewimperde zwemkrab / Liocarcinus arcuatus (Leach, 1814)
 
Foto
Algemeen
De gewimperde zwemkrab is gemakkelijk te herkennen aan het rijtje korte haartjes op de rand van de carapax, tussen de ogen. Het is inderdaad net een wimpertje. Verder heeft deze krab de typische afgeplatte zwempootjes, zoals alle zwemkrabben die hebben. De drie tanden bij de ogen, zoals bij de gewone- en de blauwpoot zwemkrab, ontbreken bij deze krab. Het zijn vrij schuwe dieren die vooral `s nachts actief zijn.

Afmetingen
De carapax kan bij de wijfjes maximaal 38 mm en bij de mannetjes 46 mm breed zijn.

Kleur
De carapax is meestal donkergroen of donkerbruin en is vaak voorzien van een vlekkenpatroon. De poten zijn meestal iets lichter van kleur.

Habitat
Deze krab komt voor van de getijdenzone tot op meer dan 100 m diepte. Het dier leeft op zeer uiteenlopende bodems, van stenen, kiezel, zand tot zelfs slib.

Verspreidingen
De gewimperde zwemkrab komt voor van Noorwegen tot Mauritanië en ook in de Middellandse zee. In Nederland is de krab algemeen in de Oosterschelde en de Grevelingen.

Opmerking
Adema meldt dat dit dier in het verleden zeker niet algemeen was in Nederland. Hij spreekt van één autochtone vondst uit 1900, tussen Noord- en Zuid Beveland.

Gebied
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Grevelingen
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens