Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Golfbrekeranemoon / Diadumene cincta (Stephenson, 1925)
 
Foto
Algemeen
De gewone golfbrekeranemoon wordt ook wel baksteenanemoon genoemd, vanwege de mooie oranje tot roodbruine kleur, waarin hij veelal voorkomt. De dieren zijn vrij klein en hebben tamelijk korte tentakels en een gladde zuil. Bij aanraking trekken ze zich met een schok terug, waarbij de zuil vaak wordt geknikt. Ze kunnen verwisseld worden met jonge zeeanjelieren, maar deze trekken zich bij aanraking geleidelijk terug en nooit schoksgewijs. Bovendien is de mondschijf van de gewone golfbrekeranemoon nooit geplooid.

Afmetingen
De gewone golfbrekeranemoon wordt maximaal 50 tot 60 mm hoog, maar meestal is hij maar 25 tot 30 mm. De diameter van de zuil in uitgestrekte toestand, is maximaal 10 mm en de tentakels zijn 10 tot 20 mm lang.

Kleur
Deze dieren kunnen sterk van kleur variëren, maar meestal zijn ze oranje of oranjebruin van kleur, soms groenig. Ook hele bleke of nagenoeg doorschijnende exemplaren komen voor.

Habitat
Gewone golfbrekeranemonen leven vooral op hard substraat, maar ook op bladwieren zoals zeesla, zelden op droogvallende gedeeltes. Ze komen voor tot op een diepte van 40 m.

Verspreidingen
Zeer algemeen in alle Nederlandse zoute wateren, vaak zeer massaal.

Opmerking
Vaak kun je bij deze anemonen één langere tentakel vaststellen, die meer dan twee maal zo lang is dan de overige tentakels. Dit noemt men de vechttentakel en is waarschijnlijk bedoeld om soortgenoten op afstand te houden.

Gebied
 • Noord Atlantiche Oceaan (Frankrijk)
 • Noordzee (Nederland)
 • Grevelingen (Nederland)
 • Oosterschelde (Nederland)
 • Veerse Meer (Nederland)

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens