Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Paardeanemoon / Actinia equina (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De paardeanemoon wordt door veel duikers over het hoofd gezien, omdat hij zo hoog in de getijdenzone in spleten of onder stenen leeft. De zuil evenals de tentakels zijn vaak fel rood, maar ook bruinrode en groen varianten komen voor. Rond de tentakelkrans zijn kleine kenmerkende fel blauwe knobbeltjes te zien, die niet goed zichtbaar zijn wanneer de tentakels volledig uitstaan.

Afmetingen
De zuil kan een hoogte en diameter van 40 mm bereiken. De tentakels worden dan 20 tot 30 mm lang.

Kleur
De zuil en de tentakels zijn éénkleurig en hebben ook meestal dezelfde kleur. De kleur kan variëren van rood naar bruin, maar soms ook groenig.

Habitat
De paardeanemoon leeft uitsluitend op hard substraat, onder grote stenen, of in spleten, voornamelijk in de getijdenzone op plaatsen met veel stroming, maar weinig zandtransport. Bij laagwater kun je ze vaak vinden als 'tomaatjes' tussen de stenen van de dijkverharding (veelal basalt).

Verspreidingen
Westerscheldemonding, langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust op dijkverhardingen en in het westelijke gedeelte van de Oosterschelde. Er zijn nog geen waarnemingen bekend uit de Grevelingen of het Veerse Meer.

Opmerking
In Nederland zijn enkele waarnemingen gedaan van volledig groene paardeanemonen. Mogelijk gaat het hierbij om Actinia prasina, Gosse 1860, maar dit kan alleen via DNA-onderzoek met zekerheid vastgesteld worden.

Gebied
 • Middellandse Zee
 • Adriatische Zee
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens