Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Wormachtigen - Witte bladworm / Prostheceraeus vittatus (Montagu, 1813)
 
Foto
Algemeen
Het lichaam van de Witte Bladworm is lang, smal en heeft beetje de vorm van een blad. Ook is zijn lichaam heel vlak. Hij heeft aan de voorkant twee tentakels zitten. Die bestaan uit een plooi van de rand van het lichaam. De Bladworm komt vooruit doordat hij met zijn trilharen slaat. Tijdens dat hij vooruit ‘glijdt’ zoekt hij met zijn kop de omgeving af. Wanneer er gevaar is, beweegt hij heel snel. Je hebt mannelijke en vrouwelijke Bladwormen.

Afmetingen
De maximale lengte van de Witte Bladworm is ongeveer drie centimeter.

Kleur
De kleur van de Witte Bladworm lijkt een beetje op melkwit en roomkleurig. Er lopen hele fijne, donkere lijntjes over de lengte van zijn lichaam en hij heeft een witte rand.

Habitat
Hij leeft op harde ondergronden en op begroeide substraten. De Witte Bladworm kun je in ondiepe wateren tegenkomen, maar ook in diepere wateren met een maximale diepte van vijftig meter.

Verspreidingen
De Witte Bladworm komt voor in de hele Middellandse Zee. Ook in de Atlantische Oceaan, het Kanaal en in de Noordzee komt hij op verschillende plekken voor.

Opmerking
De Bladworm is een roofdier. Hij spoort zijn voedsel op door middel van chemische prikkels. Sponzen, schelpdieren, manteldieren en mosdiertjes worden door deze Witte Bladworm opgegeten. Ze eten ook andere kleine ongewervelde diertjes. In het midden van het lichaam zit de voordarm van de Bladworm. Wanneer hij een prooi gevonden heeft, kruipt hij hier overheen en omsluit de prooi dan met zijn voordarm. Omdat de Bladworm geen anus heeft, wordt het voedsel dat niet verteerd is weer via de mond uitgescheden.

Gebied
  • Middellandse Zee
  • Noord Atlantiche Oceaan

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff