Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Wieren - Groot Nimfkruid / Najas marina 
 
Foto
Algemeen
Het Groot Nimfkruid bloeit in de maanden juli tot en met september. De wortels van het plantje beginnen aan de onderste stengelknoppen en zijn vastgegroeid in het bodemslip. De stengels groeien rechtop. Ze hebben verschillende vertakkingen en veel stekels. De bladeren van het Nimfkruid zijn langwerpig en smal en de randen zijn getand. Je hebt mannelijke en vrouwelijke planten. Groot Nimfkruid is een zeldzaam plantje.

Afmetingen
De grootte van het Nimfkruid is ongeveer van 10 tot 70 centimeter. De bladeren zijn tussen de 1 en de 6 millimeter lang. Meeldraden van de mannelijke plant zijn 3 tot 4 millimeter lang. De maximale lengte van het bloemsteeltje is 2 millimeter. In de vruchten (nootjes) van het Nimfkruid zitten de zaadjes. Deze zijn ongeveer tussen de 3 en de 5 millimeter lang.

Kleur
Meestal is het Grote Nimfkruid groen gekleurd. Ook de bloemen zijn groenig gekleurd. Het zaadje in de vrucht van het Nimfkruid is glanzend.

Habitat
Het Groot Nimfkruid staat in ondiepe wateren. Ook in stilstaande of zwakstromende wateren komt hij voor. Vaak in zoet of brak water. Hij staat meestal bij plassen, sloten en in rivieren.

Verspreidingen
In Europa komt het Nimfkruid het meest in het midden en in het oosten voor. In Nederland is hij in laagveengebieden en in het westen zeldzaam. Ook in Belgiƫ is hij zeer zeldzaam.

Opmerking
Vaak staan de bloemen in de bladoksels van de plant. De vruchtbeginsels van de vrouwelijke bloemen hebben de vorm van een ei.

Gebied
  • Zoetwater

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff