Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Bruine tandbaars / Epinephelus marginatus (Lowe, 1834)
 
Foto
Algemeen
Het lichaam van de tandbaars heeft een dikke, ovale vorm. Op zijn rug heeft hij een doorlopende rugvin zitten. Hij heeft een staartvin die wat afgerond is. De tandbaarzen kunnen 40-50 jaar worden en een gewicht van ongeveer 60 kilogram hebben. Het is een van de grootste kustvissen in de hele Middellandse zee. Ze blijven in dezelfde omgeving en hebben verschillende schuilplaatsen. Meestal hebben ze ook een favoriete schuilplaats waar de tandbaars vaak zit. Het voedsel van de tandbaars zijn kreeftachtige, vissen en weekdieren die alleen in de zee voorkomen. Ze zien er niet uit alsof ze heel sloom zijn, maar ze kunnen toch onverwachts snel toeslaan. Zo kan hij ook vissen vangen.

Afmetingen
De bruine tandbaars is meestal een centimeter of 100 lang. Ze worden maximaal 150 centimeter.

Kleur
Vaak zijn deze vissen bruin van kleur en hebben ze wat onregelmatige, lichtere vlekken op het lichaam zitten. Ze kunnen ook effen bruinachtig zijn. De kleine exemplaren van deze tandbaarzen zijn wat groenachtig bruin van kleur. Ook deze kunnen gevlekt zijn.

Habitat
De tandbaarzen leven op rotsbodems en zitten graag in holen en spleten. Hier kunnen ze makkelijk schuilen. Meestal zitten de tandbaarzen dieper dan 5 meter. Deze vissen leven ook op een diepere diepte; tot maximaal 200 meter.

Verspreidingen
In de gehele Middellandse Zee kun je deze tandbaarzen tegenkomen. Ook zwemmen ze in de oostelijke Atlantische Oceaan.

Opmerking
De tandbaarzen worden altijd geboren als een vrouwelijk dier. Na ongeveer 5 jaar zijn ze dan ook geslachtsrijp. Ze zijn dan ±50 centimeter groot. Na 9 tot 12 jaar vind er een geslachtsverandering plaats. Dan worden de vrouwelijke vissen een mannelijke vis. Bij deze leeftijd zijn ze ±75 centimeter groot. De maanden juli tot en met september zijn de paarmaanden. Dan verzamelen de geslachtsrijpe vissen zich op bepaalde paarplekken. Omdat de tandbaars een geliefde vis was/is om te eten, dreigde de vis uit te sterven langs de Middellandse Zeekust. Nu is het verboden om op deze vissen te jagen en is het aantal weer wat toegenomen. Grote tandbaarzen zijn heel onderzoekend en nieuwsgierig. Daarom komen ze ook regelmatig naar duikers toe. Over het algemeen zijn ze heel vriendelijk.

Gebied
  • Middellandse Zee (Spanje)

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff