Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Tweekleppigen - Driehoeksmossel / Dreissena polymorpha (Pallas, 1771)
 
Foto
Algemeen
De Driehoekmossel werd rond 1850 voor het eerst hier in Nederland gevonden. De mossel bestaat uit twee kleppen en heeft een beetje de vorm van een driehoek. Vandaar ook zijn naam. Hij heeft een belangrijke rol, want hij vormt de voedselbron voor veel watervogels en vissen. Zij kunnen er wel 2000 per dag opeten. De Driehoekmossel voedt zichzelf door water te zuiveren. Via de kieuwen onttrekken ze dan zuurstof uit het water en via de mond eten ze de voedseldeeltjes op. Op de Driehoekmossel zit vaak de Kaspische Vlokkreeft, omdat hij zo een goede camouflage heeft. Rond januari/december kun je de Driehoekmossel tegenkomen.

Afmetingen
De lengte van de Driehoekmossel zit tussen de 2 en de 4 centimeter in. De hoogte van de mossel is ongeveer 1,5 centimeter.

Kleur
De basiskleur van de Driehoekmossel is geel/bruin. Hier overheen zitten donkere zigzagstrepen. Doordat deze zigzagstrepen op zijn schelp zitten wordt hij ook wel eens de Zebramossel genoemd.

Habitat
Je vindt de Driehoekmossel in zoetwatergebieden zoals rivieren, meren en kanalen. De mossels bevestigen zichzelf met stevige draden aan de ondergrond, stenen en palen. Vaak zitten de ze ook in een kluitje op elkaar. Ook worden ze af en toe door zoetwater sponzen bedekt.

Verspreidingen
Waarschijnlijk is de Driehoekmossel afkomstig van Zuid en Oost Rusland. Vanaf 1988 kwam hij ook voor in de Amerikaanse wateren. Ook in de Zwarte Zee komt hij voor, omdat deze zee een relatief laag zoutgehalte heeft. In de afgelopen tientallen jaren zijn ze onder andere door middel van transport van schepen in Europa terecht gekomen.

Opmerking
Er komen zowel mannelijke als vrouwelijke Driehoekmosselen voor en de bevruchting gebeurd uitwendig. Ze stoten allebei hun geslachtscellen uit in het water. Daarna worden de eitjes van het vrouwtje uitwendig bevrucht door de zaadjes van het mannetje. De larven zwemmen in het open water en voeden zich met algen en bacteriƫn. Wanneer ze na enkele weken een aantal larve stadia doorlopen hebben, zinken ze naar de bodem. Hier zetten ze zich dan net zoals alle andere Driehoekmosselen vast aan de ondergrond, stenen en palen.

Gebied
  • Zoetwater

  • Fotograaf
    Mat Vestjens

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff