Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Slanke Rolsprietslak / Hermea bifida (Montagu, 1815)
 
Foto
Algemeen
De Hermea bifida (Montagu, 1815) of slanke rolsprietslak is een kieuwloze zeenaaktslak en behoort tot de orde van de saccoglossa. Het is een echte vegetarier, hij voedt zich met roodwieren (Griffithsia, Delesseria en Heterosiphonia).

Afmetingen
Tot 2 cm.

Kleur
Doordat de rood-bruine achtige huid erg doorzichtige is, is de middendarmklier, die vertakt is in de papillen, duidelijk te zien. De kleur van de slak wordt mede bepaald door de kleur van de darmkanaaltjes, welke weer afhankelijk is van de kleur van het voedsel. Een dier wat een tijdje geen voeding heeft gehad heeft de neiging zijn kleur te verliezen, zo zijn er ook bijna kleurloze transparante of witte exemplaren aangetroffen.

Habitat
De slanke rolsprietslak leeft in de wierzone, maar wanneer hij op zijn voedsel (roodwieren) zit is hij door kleur en vorm (slank lichaam met puntige papillen) nauwelijks te onderscheiden van de wieren. Wordt daardoor waarschijnlijk ook weinig door duikers gezien.

Verspreidingen
Het verspreidingsgebied van deze zeenaaktslak is van Scotland, Engeland, Nederland tot Frankrijk en de Middenlandsezee.

Opmerking
De doorzichtig witte eiersnoeren van de slanke rolsprietslak bestaan uit duizenden eieren die zijn samen gekleefd tot een “worstje” met een diameter van ca. 2 mm en worden naar het lijkt volkomen willekeurig in de algen gedrapeerd waarin de dieren leven. De eieren zijn vaak makkelijker te vinden dan de dieren. In Nederland worden deze slakken meestal alleen in de periode juli t/m oktober waargenomen.

Gebied
  • Grevelingen
  • Oosterschelde

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Henk den Ouden