Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Slakken en Keverslakken - Grote barnsteenslak / Succinea putris (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De Grote Barnsteenslak heeft een spits, eivormig huisje. Het eindigt in een schuine punt. Er zitten ongeveer 3 á 5 windingen in en de laatste winding is een heel stuk breder dan de andere. Het huisje is doorschijnend en heel erg dun. Het kan dus snel kapot gaan. De Grote Barnsteenslak heeft verder geen tekening op zijn lichaam. Doordat het lichaam van de slak veel water bevat, past hij meestal niet helemaal in zijn huisje. Hij steekt er altijd een beetje uit. Je ziet ze rond maart – oktober. De Grote Barnsteen slak lijkt op de Slanke Barnsteenslak.

Afmetingen
Het huisje van de Grote Barnsteenslak wordt ongeveer 13 á 30 millimeter groot.

Kleur
Het huisje van de Barnsteenslak heeft een oranje kleur. Barnsteen is het oranje en doorzichtige versteende hars van naaldbomen. Daar heeft de Grote Barnsteenslak ook zijn naam aan te danken. De slak zelf is meestal licht bruin en ook doorschijnend.

Habitat
De Grote Barnsteenslak komt meestal voor bij vochtige struiken en bossen. Vaak in de buurt van de waterkant. Hij voedt zich hier met algen, waterplanten en riet. Onderwater kun je de Grote Barnsteenslak ook aantreffen, maar hij kan hier alleen niet heel erg lang overleven.

Verspreidingen
Over het algemeen komt de Grote Barnsteenslak vrijwel overal in Nederland voor.

Opmerking
Wanneer de Barnsteenslak opgezwollen voelsprieten heeft, zit er een kleine parasitaire zuigworm in zijn lichaam. De parasiet zit een gedeelte van zijn leven in de Barnsteenslak. De Barnsteenslak wordt weer opgegeten door andere dieren en hiermee wordt de parasiet dus ook opgegeten. Deze nestelt zich dan in het darmstelsel van het andere dier en brengt hier de rest van zijn leven door. Na de bevruchting worden de eitjes in slijmballen gelegd. Dat zijn ongeveer 150 eitjes. Twee weken later komen ze meestal uit. De Barnsteenslakken kunnen ongeveer tot twee jaar oud worden.

Gebied
  • Zoetwater (Nederland)

  • Fotograaf
    Mat Vestjens

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff