Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Krabben e.d. - Strandkrab / Carcinus maenas (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De strand krab is een veel voorkomende krab in de Noordzee en Oosterschelde. Hij leeft van schelpdieren zoals mossels, oesters, garnalen, wormen, vis, algen, kreeftachtige en hij eet zelfs kleine soort genoten. Zelf heeft hij ook natuurlijke vijanden zoals vissen en vogels.

Afmetingen
Meestal wordt het rugschild(carapax) niet groter dan 65mm. Maar het maximale dat het rugschild kan worden is 89mm.

Kleur
De kleur van het rugschild(carapax) kan uiteenlopen van donkergroen,geelgroen tot grijsgroen. Vaak hebben ze gelige vlekken op het rugschild.

Habitat
Strand krabben komen eigenlijk op alle dieptes voor en stelen geen eisen aan het milieu waarin ze leven. Ze leven tussen wieren, oesters, basalt blokken, modder, dijkglooiingen en op het zand. De jongen strandkrabben komen hoog in de getijde zone voor.

Verspreidingen
De verspreiding van de strandkrab is vrij groot. De oostelijke kusten van de Atlantische Oceaan, Noordzee, West Afrika tot aan de Botanische Golf . Ook is de soort op divers plaatsen ter wereld ingevoerd, maar ook op sommige plaatsen weer verdwenen .

Opmerking
De trefkans in de Oosterschelde en de Noordzee is bijzonder groot. En er zijn dan ook moeilijk seizoenspatronen waar te nemen. De soort is gemakkelijk te herkenen als je hem een keer gezien hebt.

Gebied
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Grevelingen
 • Veerse Meer
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Duncan van Vliet

  Vertaler
  Duncan van Vliet