Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Tweekleppigen - Strandgaper / Mya arenaria 
 
Foto
Foto (nog) niet beschikbaar
Algemeen
Langgerekte, afgeronde schelpvorm die aan de bovenkant wijkt om ruimte te laten voor de dikke siphon die erg lang kan worden zodat het volwassen dier zich tot een diepte van 500 mm beneden de oppervlakte kan ingraven. Met de siphon kan voedsel uit het water gehaald, gameten verspreid en zuurstofrijk water opgenomen worden.

Afmetingen
tot ongeveer 150 mm in lengte.

Kleur
gebroken wit, grijs of bruinachtig.

Habitat
Leven diep ingegraven in zand of slik. Komen voor tot ongeveer 70 meter diepte onder de LW lijn. De aanwezigheid van de strandgaper wordt verraden door een sleutelgat vormig gat aan de oppervlakte waar de siphon uitkomt. Jonge dieren leven in de bovenste paar centimeter van het sediment en hebben een redelijke voet waar ze zich goed mee kunnen ingraven. De volwassen strandgapers hebben echter een kleine voet en kunnen zich waarschijnlijk niet meer ingraven als ze eenmaal bovengehaald zijn.

Verspreidingen
Noordzee, Waddenzee en Delta-gebied. Komt massaal voor bij de Slufter en in het Westelijke gedeelte van het Veerse meer.

Opmerking
Kunnen 20 jaar oud worden, waarmee ze tot de langstlevende schelpdieren behoren (als langst levende schelpdier geldt de Noordkromp die tot 150 jaar oud kan worden). Amerikanen zijn nogal dol op deze soort die vaak in de ‘clam chowder' verdwijnt.

Gebied
 • Noordzee
 • Grevelingen
 • Veerse Meer
 • Oosterschelde

 • Tekst schrijver
  Iris Hendriks

  Vertaler
  Iris Hendriks