Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Wrattig tipje / Janolus hyalinus (Alder & Hancock, 1854)
 
Foto
Algemeen
De belangrijkste kenmerken van Janolus Hyalinus of het wrattig tipje zijn de rugpapillen. Net als bij het blauwtipje zijn het er heel veel en ze zijn aan weerszijden van de rug en doorlopend rond de kop geplaatst. De papillen zijn op een karakteristieke manier bobbelig (wrattig), en er lijkt vaak stof of slik op te plakken. Het geheel maakt een indruk die je 'ongekamd' en onverzorgd zou kunnen noemen maar die een goede camouflage tussen de mosdiertjes garandeerd. Bij minimale verstoring of aanraking kunnen ze deze papillen loslaten, deze kunnen andere slakken vergiftigen in een aquarium of verzamelbakje. Tussen de rhinophoren zit een wrattige verbinding (een hanekam-achtige structuur, die caruncula wordt genoemd die uniek is voor de Janolus soort), mondtentakels en plaatsing van de anus zoals bij het blauwtipje (Janolus cristata ). De lamellen van de rinophoren zijn onder een hoek geplaatst, waardoor ze een beetje op schroefdraad lijken, ze ogen spits en piekig.

Afmetingen
Lengte tot 30mm.

Kleur
Roomkleurig lichaam met hele kleine rode stipjes. De rugpapillen zijn doorschijnend wit, met witte en bruine en soms zelfs oranje spikkels. In de papillen loopt in de lengterichting een donkere lijn, de uitloper van de darmklier, die ongeveer tot de halve hoogte doorloopt.

Habitat
De dieren eten Bugula plumosa. Sommige zeggen dat hij veel zeldzamer is dan het blauwtipje en in Nederland maar zelden gezien, deze mening deel ik echter niet, ik denk dat dit voornamelijk heeft te maken met de goede camouflage van dit dier, dit in tegenstelling tot de iriserende punten van het blauwtipje. Met een getraind oog, goed strijk licht (bij voorkeur LED, voor goed contrast) langs de Bugula plumosa zijn de wrattig tipjes in de periode juli tot november goed te vinden. Het zoeken naar de karakteristieke eieren snoeren, witte kettingen van enkele centimeters lengte en met een diameter van 0,5 mm lijkend te bestaand uit honderden miniscule kraaltjes net als bij het blauwtipje, kunnen je goed helpen bij het vinden van de dieren.

Verspreidingen
Er zijn slechts enkele waarnemingen bekend van het zuidelijk deel van de Britse Eilanden, Nederland, Frankrijk, Spanje Marokko en de Middellandse Zee, Marokko. Mogelijk ook in Australiƫ gevonden.

Gebied
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Middellandse Zee
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Grevelingen

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Henk den Ouden