Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Krabben e.d. - Gewone spinkrab / Hyas araneus (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
Jonge spinkrabben bedekken hun lichaam met allerlei levende organismen zoals sponzen, mosdiertjes, kalkkokerwormen, zeeanemonen en zakpijpen. Oude en grote dieren camoufleren zich niet meer, zodat deze vaak kaal zijn. In de winter trekken de dieren naar de kustwateren. Wanneer in het voorjaar de watertemperatuur oploopt, trekken ze naar dieper water.

Afmetingen
De carapax (Nederlandse naam is lichaam) kan een lengte van 105 mm bereiken. De poten zijn van dezelfde afmeting als het carapax. In de Oosterschelde komt macropodia spec. voor die verward kan worden met de spinkrab.

Kleur
De carapax is roze-bruin of roodachtig en in sommige gevallen geelachtig. De kleur is vaak moeilijk vast te stellen omdat de dieren zo sterk begroeid zijn.

Habitat
De spinkrab komt voor vanaf de getijdenzone tot op 50 m diepte, zowel op stenen als op zand of modder. In de Oosterschelde geeft het dier de voorkeur aan dijkglooiingen en oester- of mosselcultures. De getijdenzone wordt gemeden.

Verspreidingen
De gewone spinkrab is een Noord Atlantische soort en komt voor tot de Britse kanaaleilanden. In Nederland komt het dier langs de hele kust voor, maar niet in de Grevelingen.

Opmerking
Hooiwagen krabben (Macropodia spec.) worden vaak voor spinkrabben uitgemaakt, maar wanneer je de beide afbeeldingen naast elkaar legt, is het verschil toch duidelijk te zien. Twee duidelijke verschillen zijn: 1) Uiteindelijk wordt de spinkrab groter dan de hooiwagenkrab. 2) Bij Macropodia zijn de poten langer dan zijn carapax.

Gebied
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Oosterschelde
 • Noordzee

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens