Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Viltkokeranemoon / Cerianthus lloydii (Gosse, 1859)
 
Foto
Algemeen
Het meest opvallende kenmerk van de viltkokeranemoon is de twee verschillende soorten tentakels. Rond de mond staan zeer korte tentakels, waardoor de mondopening zelf bijna nooit te zien is. Langs de buitenrand van de mondschijf staan langere tentakels, die meestal horizontaal vlak boven de bodem gericht zijn. Dit dier leeft in een zelfgemaakte koker van zand en/of slib. De koker zelf is zelden te zien, omdat deze meestal in het zand of slib zit. Bij aanraking trekken deze dieren zich snel terug in hun koker, meestal in twee stappen.

Afmetingen
De diameter van de buitenste tentakelkrans wordt maximaal 60 mm, maar is doorgaans niet groter dan 20 Ć  30 mm. De zuil die meestal niet zichtbaar is, kan een lengte van 200 tot 400 mm bereiken, bij een maximale doorsnede van 10 mm.

Kleur
De kleur van de tentakels is zeer variabel. Vaak eenkleurig paars, bruin, oranje of wit. Soms ook met donkere buitententakels en licht gekleurde mondtentakels. Dieren die bij elkaar staan vertonen geen overeenkomst wat kleur betreft.

Habitat
Viltkokeranemonen komen voor van de laagwaterlijn tot op grote dieptes, op plaatsen met redelijk wat stroming. Plaatsen met al te sterke stroming worden gemeden, omdat de dieren zich niet vasthechten aan hard substraat.

Verspreidingen
In de monding van de Westerschelde, het westelijke deel van de Oosterschelde, tegenwoordig zijn er ook steeds meer waarnemingen uit het Grevelingen meer. Er zijn geen waarnemingen uit het Veerse Meer bekend.

Gebied
 • Veerse Meer
 • Grevelingen
 • Noordzee
 • Oosterschelde

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens