Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Wieren - Wakame / Undaria pinnatifida 
 
Foto
Algemeen
Undaria is een bruinwier dat direct familie is van Suikerwier. De soort hoort oorspronkelijk thuis in het Noord-West Pacifisch gebied (China, Japan, Korea) waar het, als voedsel, één van de economisch belangrijkste zeewieren is. In Japan 'wakame' genaamd.

Afmetingen
De plant is één jarig en kan tot 2 meter hoog worden. Qua vorm is hij onmiskenbaar. Vanaf het vasthechtingsorgaan (haptera) heeft het stengelachtige deel (stipes) een sterk gegolfde rand (als een harmonica) die overgaat in een duidelijke centrale nerf in het blad (lamina). Bij jonge exemplaren is deze gegolfde rand nog afwezig. De lamina is in jonge toestand langgerekt, later driehoekig en sterk dwars gelobd.

Kleur
Het 'blad' is bijzonder zacht en soepel en groenachtig bruin van kleur.

Habitat
Net als Suikerwier houdt de soort zich het liefst op net onder de laagwaterlijn in relatief rustige baaien. Exemplaren die dicht bij de branding staan zijn deels weggeërodeerd.

Verspreidingen
In 1971 is undaria voor het eerst gesignaleerd in een lagune aan de Franse Middellandse Zeekust. Waarna het in 1983 is uitgezet in Bretagne en sindsdien sterk is uitgebreid langs de West-Europese kust. 24 maart 1999 zijn de eerste exemplaren in Nederland gevonden op oude Oesterbanken van Yerseke en zette de soort in 2000 zijn opmars in de Oosterschelde voort. Momenteel anno 2001 is Undaria rijkelijk vertegenwoordigd in alle niet sterk stromende gedeelten achter in het Oosterschelde bekken.

Opmerking
Omdat de soort nieuw voor Nederland is heeft het nog geen officiële Nederlandse naam. Gezien de opmars van Undaria de afgelopen 2 jaar kan de ecologische 'impact' mogelijk de zelfde kan op gaan als Japans bessenwier (Sargassum muticum) of ontwikkeld er zich naast de Mossel- en Oestercultuur een heuse zeewier industrie in Nederland? Om de verspreiding van wakame goed in kaart te brengen zijn waarnemingen van iedere duiker welkom. Dus zie je tijdens een duik wakame mail de locatie en hoeveelheid (abundantie) dan even door.

Gebied
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Middellandse Zee

 • Fotograaf
  Mat Vestjens

  Tekst schrijver
  Theo Bakker

  Vertaler
  Theo Bakker