Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Grote pieterman / Trachinus draco (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
Bij de grote pieterman zit in de voorste rugvin een giftige stekel. Een steek van een pieterman veroorzaakt onmiddellijk een felle pijn, die uitstraalt. De getroffen plek zwelt meestal snel op. De stekelresten moeten verwijderd worden, waarna de wond moet worden uitgespoeld met lauw water, dat inactiveert het gif van de grote pieterman.

Afmetingen
De grote pieterman kan 40 cm lang worden.

Kleur
De grote pieterman is groenachtig grijs tot geelbruin. de rug is donkerder dan de zijkanten. De buik heeft talrijke donkere, korte strepen.

Habitat
Ze leven op zachte zand- en slikbodems. Daarom vallen ze vaak niet op omdat ze zich ingraven. De grote pieterman komt voor op dieptes tot meer dan 100 meter. Ze eten kleine vissen en kreeftachtige die op de zeebodem leven.

Verspreidingen
De grote pieterman komt voor in de gehele Middellandse Zee, Zwarte Zee, Oostelijke Atlantische Oceaan en het Kattegat. Langs de Nederlandse kust komt hij sporadisch voor.

Opmerking
Na een steek van de Grote pieterman is het altijdt raadzaam om een arts te raadplegen. De paaitijd van de Grote pieterman duurt van het voorjaar tot de zomer. De eieren zweven in het plankton, in open water.

Gebied
 • Noordzee
 • Middellandse Zee
 • Adriatische Zee
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Kim Beekers

  Vertaler
  Kim Beekers