Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Snoek / Esox lucius 
 
Foto
Algemeen
Snoeken leven in plassen waar veel oeverplanten staan, maar ze kunnen ook in brakwater en in bergmeren tot op ±1500 meter hoogte leven. Ze liggen meestal tussen de waterplanten rustig te wachten op voorbij komend prooi. Daarbij kunnen ze hun kleur aanpassen, waardoor ze bijna niet te zien zijn. Tussen maart en mei is paaitijd en zetten de wijfjes de tot 3 mm. grote eitjes af in dichtbegroeide ondiepe plaatsen (b.v. ondergelopen weilanden). De eitjes zijn zeer kleverig waardoor deze onbewust door vogels meegenomen kunnen worden en zodoende op andere plaatsen weer uitgezet worden.

Afmetingen
Mannetjes 1 meter. Vrouwtjes tot 1,5 meter.

Kleur
Groen tot bruin met goudkleurige dwarsbanden of vlekken die ook op de anaal en rugvin zitten, deze bevinden zich ver achterwaarts op lichaam. De buikzijde is geheel geel. Meestal zijn de borst en buikvinnen roodachtig.

Habitat
Snoeken leven meestal in stilstaand tot langzaam stromend zoet water.

Verspreidingen
Noord-Azië, Noord-Amerika,Canada en zelfs in Alaska In geheel Europa met uitzondering van IJsland en West-Noorwegen, Noord-Schotland, Spanje, Portugal en het Zuidelijk deel van Italië.

Opmerking
De prooi word zijdelings gegrepen en vervolgens gedraaid waarbij de kop als eerste de bek in gaat. Hij eet vis kikkers zelfs kleine zoogdieren zoals ratten en jonge watervogels. Ook doet hij aan kannibalisme.

Gebied
 • Zoetwater

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Anne Frijsinger

  Vertaler
  Anne Frijsinger