Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Stekelhuidigen - Gewone zeester / Asterias rubens (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De Gewone Zeester behoort tot de stam van de Echinodermata of stekelhuidigen. De leden hiervan bezitten een onderhuids skelet, dat is opgebouwd uit talrijke kalkplaatjes. Sommige van deze plaatjes dragen de stekels waaraan de stam zijn naam te danken heeft. De ambulacraal- of buisvoetjes zijn gevuld met vloeistof en verbonden met een inwendig watervaatstelsel. De werking ervan berust op de hydraulische druk. De voetjes kunnen veel kracht zetten en de schelp van een tweekleppige, het voedsel van de Gewone Zeester opentrekken.

Afmetingen
De gewone Zeester heeft een doorsnede van 5 tot 15 cm

Kleur
De Gewone Zeester is meestal geelbruin, maar sommige zijn roodbruin, roze of paars. De onderkant is meestal crèmekleurig . Ze hebben ook kleine witte, verspreid staande stekels.

Habitat
De Gewone Zeesterren leven zowel op een steenachtigebodem als op een zandbodem. Jonge Zeesterren leven van zeepokken en later gaan ze jagen op weekdieren zoals mosselen dit doen ze doormiddel op de schelp te gaan zitten en met de zuignapjes de kleppen open proberen te trekken totdat het schelpdier moe wordt vervolgens laat hij zijn maag erin zakken en verteert het dier. Ze eten ook slakken, kleine zee-egels, heremietkreeften en krabben.

Verspreidingen
De Gewone Zeesterren komen voor in de Atlantische Oceaan, Het Kanaal, de Noordzee, de Westelijke Oostzee, de Middellandse Zee. De Oosterschelde en de Grevelingen.

Gebied
 • Grevelingen
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Oostzee
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Kim Beekers

  Vertaler
  Kim Beekers