Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Brede ringsprietslak / Facelina bostoniensis (Couthouy, 1838)
 
Foto
Algemeen
De brede ringsprietslak is een veel voorkomend slak in de oosterschelde. Hij heeft een mooi breed lichaam met lange papillen. Aan de voorkant is hij duidelijk te herkennen aan de lange mond flappen.

Afmetingen
Lengte van geslachtsrijpe slakken in Nederland zijn 15 tot 45 mm, elders maximum lengte tot 50 mm.

Kleur
Papillen in 4 tot 8 duidelijke groepen en de inhoud is rood. Soms is alleen de basis en of de top rood en dan is het tussenliggende deel bruin of grijs. Af en toe ontbreekt het rood en is de papil bruin of grijs. Bij de top met witte vlekjes, vaak blauw iriserend. Lichaam kleurloos tot licht geel. ussen en achter de rhinophoriën schemert het rood gekleurde mondapparaat door. Vaak witte puntjes op het lichaam, vooral op de rug boven het hart. Als een streep over de staartpunt en als een ring of vlek bij de uiteinden van de tentakels.

Habitat
Ze leven van verschillende soorten poliepen: Dynamene pumila, Campanularia johnstoni, Laomeda longissima, Tubularia indivisa, T. larynx. In gevangenschap aten ze ook borstelwormen, stukjes mossel vlees, levende zeenaaktslakken (Cuthona gymnota en zelfs soortgenoten)

Verspreidingen
Van halverwege de Noorse kust tot in de Middellandse Zee ook zijn er waarnemingen gedaan in het oosten van Amerika. In Nederland Oosterschelde, Noordzee en Waddenzee.

Gebied
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Mat Vestjens

  Tekst schrijver
  Duncan van Vliet

  Vertaler
  Duncan van Vliet