Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Plompe knuppelslak / Eubranchus exiguus (Alder & Hancock, 1849)
 
Foto
Algemeen
De papillen van de plompe knuppelslak (Eubranchus exiguus) zijn zeer veranderlijk van vorm. Soms urnvormig, soms plaatselijk ingesnoerd en hoekig ±10 aan beide zijde. De voet van de slak heeft afgeronde hoeken.

Afmetingen
Lengte 2 tot 7 mm in Nederland elders maximaal 15 mm mogelijk betreft dit een andere soort.

Kleur
Het lichaam is grijs tot gelig, met doorgaans veel bruine, soms ook groene, witte en ook oranje gele vlekjes. Een bruine of rood- bruine ring van vlekjes halverwege op de tentakels en rhinophoriën. De middendarmkliervertakking is kleurloos, gelig, bruin-gelig of licht groen.

Habitat
De Plompe knuppelslak (Eubranchus exiguus) leeft in Nederland van Laonedea longissima en L. Geniculata. Ook aangetroffen op L. dichotoma, L. loveni, Campanularia johnstoni en Tubularia larynx.

Verspreidingen
Van de Witte zee en Groenland tot aan de Middellandse Zee. Veel voorkomend in Nederland in de Oosterschelde, Grevelingen en voor de kust op wrakken en boeien.

Opmerking
De slakken en de eieren worden gevonden van april tot november, maar het talrijkst in mei. Sterk op de Eubranchus exiguus gelijkend is de iets grotere (10 tot 29 mm) is de Eubranchus cingulatus deze is gewoonlijk groenachtig in plaats van bruin gevlekt. Wordt vaak samen aangetroffen met Tergipes tergipes.

Gebied
 • Grevelingen
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Fotograaf
  Mat Vestjens

  Tekst schrijver
  Duncan van Vliet

  Vertaler
  Duncan van Vliet