Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Naaktslakken - Grote vlokslak / Aeolidia papillosa (Linnaeus, 1761)
 
Foto
Algemeen
Een veel voorkomende soort in Nederland. De dieren kunnen ongeveer een jaar oud worden.

Afmetingen
Er zijn exemplaren van 120mm waargenomen. De dieren zijn geslachtsrijp bij +/-50tot 60 mm

Kleur
Kleur is zeer variabel . Grote exemplaren zijn vaak bruin en op de papillen violet. De wat jongeren exemplaren zijn wat vlezig van kleur. Gele of roodachtige papilinhoud komt ook voor. Bij de wat ouderen dieren is dit niet te zien.

Habitat
De jonge dieren komt men over het algemeen wat dieper tegen. Later in het seizoen komt men de oudere exemplaren tegen in de wierzone. De Grote vlokslak leeft vooral van verschillende zeeanemonen.

Verspreidingen
De Europese kust van de Witte zee tot noord Spanje. In Amerika van Cap Cod tot in de Golf van Main. Langs beide kanten van de Grote Oceaan (Japan, Californie)

Opmerking
Eisnoeren worden van november tot mei en soms ook nog in juni en juli gevonden. In de winter en in het vroege voorjaar zien we de grootste exemplaren. In de zomer en het najaar verschijnen de eerste jonge exemplaren weer. Kleine exemplaren zijn soms lastig te onderscheiden van de Kleine vlokslak. De papillen op de rug van de klein vlokslak staan gerangschikt in korte rijen en bij de Grote vlokslak lijken ze vaak meer door elkaar te staan. Ook Heeft de Kleine vlokslak meestal een oranje waas over de kop en de voorste papillen.

Gebied
 • North Pacific Ocean
 • Oosterschelde
 • Noordzee
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Grevelingen

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Duncan van Vliet

  Vertaler
  Duncan van Vliet