Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Mosdiertjes - Rupsvormig geleimosdiertje / Cristatella mucedo (Cuvier, 1798)
 
Foto
Algemeen
Deze Rupsvormige Geleimosdiertjes komen vaak voor in kolonies. Wanneer je het mosdiertje van dichtbij gaat bekijken, zie je allemaal verschillende poliepen. Elk poliepje heeft een mond en een tentakelkrans. Deze tentakelkrans heeft de vorm van een hoefijzer. Hiermee halen ze voedsel en zuurstof uit het water. Bij verstoring trekken ze de tentakelkrans terug. Mosdieren kunnen zich ook verplaatsen. Dit gebeurd wel heel erg langzaam, meestal maar een paar centimeter per dag. Kleinere kolonies zijn meestal rond gevormd. Wanneer ze groter worden zijn ze langgerekt. De grotere kolonies kunnen zich ook weer splitsen in kleinere kolonies. In het midden van de kolonie zitten de oudste diertjes en daar omheen zitten de jongere dieren. Het Rupsvormig geleimosdiertje komt aan zijn naam doordat hij een beetje op een rups lijkt.

Afmetingen
De poliepjes zijn meestal niet groter dan één of twee millimeter.

Kleur
De kolonies van de Rupsvormige Geleimosdiertjes zijn helder en vaak wat witachtig tot witgeel van kleur.

Habitat
Wanneer er veel slib op de kolonie van het Geleimosdiertje beland, zal hij dit waarschijnlijk niet overleven. Daarom zoeken ze een plek die verticaal is zodat het slib eraf valt en niet op de kolonie blijft zitten. Het Rupsvormige Geleimosdiertje vind je dan ook meestal op boomtakken en waterplanten. Ze gaan ook wel eens ergens onder zitten zodat het slib niet op de kolonie valt. Verder leeft het Rupsvormig Geleimosdiertje in zoete wateren.

Verspreidingen
Het Rupsvormig Geleimosdiertje komt in vele Europese wateren voor. Ook in Noord-Amerikaanse wateren kun je hem tegenkomen.

Opmerking
De Rupsvormige Geleimosdiertjes overwinteren in een soort van capsule. Ze zien eruit als kleine rode schijfjes. Deze worden statoblasten genoemd. Hierin zit een slapend diertje. Wanneer de watertemperatuur boven de ±10°C komt, breekt de statoblast open. Daarna komt het diertje er weer uit en ontwikkeld zich heel erg snel. Dit is meestal rond de maand mei. De Geleimosdiertjes leven van plankton. Dat halen ze met hun tentakelkrans uit het water.

Gebied
  • Zoetwater

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff