Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Krabben e.d. - Hooiwagenkrab / Macropodia rostrata (Linnaeus, 1761)
 
Foto
Algemeen
In Nederland komen verschillende soorten hooiwagenkrabben voor. De gewone hooiwagenkrab (Macropodia rostrata) is verreweg de meest algemene, maar omdat ze onderwater zeer slecht te determineren zijn doordat ze meestal zo sterk begroeid zijn, maken we hier verder geen onderscheid. Hooiwagenkrabben zijn vrij kleine krabben met lange dunne poten en ze zijn meestal sterk begroeid met sponzen en/of hydroïdpoliepen, maar ook wel met stukjes wier.

Afmetingen
De maximale lengte van de carapax is 25 mm, maar meestal zijn de diertjes beduidend kleiner.

Kleur
Hooiwagenkrabben zijn helemaal grijsbruin, geelbruin of roodbruin van kleur. Dor de begroeiing is de kleur vaak moeilijk te herkennen.

Habitat
De dieren leven van de getijdenzone tot op 130 m diepte. Ze kunnen aangetroffen worden op bijna iedere ondergrond, waarbij ze zich camoufleren met de organismen waarop ze zich bevinden.

Verspreidingen
Van Noorwegen tot Noord Afrika, de Middellandse zee en het westelijke deel van de Oostzee. In Nederland algemeen in alle kustwateren, ook in de Grevelingen.

Opmerking
De hooiwagenkrab wordt nog wel eens uitgemaakt voor spinkrab, maar de verschillen zijn toch te groot om deze dieren door elkaar te halen (zie ook de foto van de spinkrab).

Gebied
 • Oostzee
 • Noordzee
 • Grevelingen
 • Oosterschelde
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens