Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Krabben e.d. - Noordzeekrab / Cancer pagurus (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De Noordzeekrab is in ons land de krab met de grootste carapax. Net als alle krabben en kreeften, moeten deze dieren vervellen om te kunnen groeien. Dieren met een breedte van 230 mm, hebben een leeftijd van ongeveer 12 jaar. Noordzeekrabben zijn carnivoren en leven hoofdzakelijk van schelpdieren en stekelhuidigen (b.v. brokkelsterren). Ze zijn te traag om snelle prooidieren te vangen. In het najaar trekken de dieren weg uit de kust naar dieper water. Tijdens strenge winters sterven met name brokkelsterren massaal en daarmee het voedsel van de Noordzeekrab. Hierdoor sterven ook veel Noordzeekrab en komen er minder dieren de Oosterschelde in.

Afmetingen
Deze dieren kunnen een maximale carapax breedte van 300 mm, maar ze zijn doorgans niet groter dan 200 mm.

Kleur
De bovenzijde van de carapax is roodbruin van kleur, met verscheidene onregelmatige lichtere vlekken. De onderzijde is geelachtig wit. De uiteinden van de scharen (de vingers) zijn donker, bijna zwart van kleur.

Habitat
Noordzeekrabben hebben een zoutgehalte van minimaal 15‰ nodig (dit komt overeen met het zoutgehalte van de Noordzee). In de delta zul je de dieren daarom alleen in het westelijke gedeelte tegenkomen. De dieren hebben enige beschutting nodig en daarom kom je ze veelal tegen op plaatsen waar blokken en stenen liggen.

Verspreidingen
De noorzeekrab komt algemeen voor langs de hele Nederlandse kust. De trefkans in Zeeland is het grootste in het westelijke gedeelte van de Oosterschelde. Hij komt ook voor in het westelijke deel van de Grevelingen maar is daar duidelijk zeldzamer.

Opmerking
Deze krab is de enige krab die interessant is voor de visserij en wordt dan ook gevangen met korven of als bijvangst met bodemvisserij.

Gebied
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Grevelingen
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens