Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Amfibieën - Groene boomkikker / Hyla arborea (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De Groene Boomkikker heeft een klein rond gedrongen lichaam met een afgeplatte kop. Op de poten zitten zuignapjes die hij gebruikt om mee te klimmen.

Afmetingen
Deze kikker is een kleine soort die maar 3 tot 6 cm groot wordt.

Kleur
Het kleur patroon kan iets afwijken van kleur. Maar meestal kleurt hij naar de ondergrond waar hij op zit en dat is meestal licht groen. Maar er worden ook wel gele of olijfgroene exemplaren waargenomen. Over de zijkant van het lichaam loopt een donkere bruin of zwartachtige streep.

Habitat
De Groene Boomkikker leeft zomers in struikgewas met namen in braamstruiken. Waar hij zich dan ook opwarmt door middel van de zon. In april/mei met namen op wat zwoele avonden. Komen de mannetjes en vrouwtjes naar de ondiepe poeltjes om te paren. Dit gaat gepaard met lok roepen van de mannetjes een soort geklik wat niet op een kikker gekwaak lijkt. Na de paring zullen de kikkers het water weer verlaten voor het struikgewas.

Verspreidingen
Deze soort komt voor in heel Europa maar is wel zeldzaam. Vaak in geïsoleerde gemeenschappen.

Opmerking
In Nederland een zeldzame soort die met uitsterven wordt bedreigd. De boomkikker staat op de Rode Lijst van amfibieën en reptielen Hij komt nog op een paar Plekken voor in ons land. Noord Brabant, Midden Limburg, Achterhoek, Twente, westelijk Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland.

Gebied
  • Zoetwater (Nederland)

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Duncan van Vliet