Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Wormachtigen - Serpula kokerworm / Serpula vermicularis (Linnaeus 1767)
 
Foto
Algemeen
De Serpula vermicularis, ook wel Kleine kalkkokerworm genoemd, valt erg op door zijn kleur. De vorm van de Kleine kalkkokerworm lijkt een beetje op een hoefijzer. De woonbuis is van kalk gemaakt en meestal spiraalvormig. De tentakelkroon bestaat uit twee delen. Elk deel heeft ongeveer 30 tot 40 tentakels. Deze tentakels zijn verbonden aan de voet, door middel van een vlies. Zijn buis heeft een beschermend kapje/dekseltje, die goed zichtbaar is. Deze buisworm wordt vaak verward met de Protula tubularia genoemd.

Afmetingen
De Kleine kalkkokerworm wordt ongeveer 7 centimeter groot. De tentakelkroon wordt in de diameter tot 4 centimeter groot.

Kleur
De kleur heeft meerdere variaties, roodachtig tot rozeachtig. Dwars over de tentakels heen, lopen vaak roodachtige banden.

Habitat
De Serpula vermicularis leeft op rotsachtige bodems, zoals stenen en ander hard materiaal. Het liefste staat hij wat in de schaduw, bijvoorbeeld onder een rots. Dit omdat hij gevoelig is voor licht. Ze zitten al in ondiepe wateren maar je kunt ze ook in diepere wateren tegen komen.

Verspreidingen
Hij komt voor in de hele Middellandse zee. Ook in de Atlantische Oceaan, het Kanaal en in de Noordzee kun je deze soort tegenkomen.

Opmerking
De Serpula vermicularis is gevoelig voor licht en druk. Wanneer er gevaar nadert trekt hij zijn tentakels heel snel terug in zijn woonbuis. Deze sluit hij dan af met het operculum (kapje/deksel). Deze zit een klein stukje in de buis getrokken. Hij ligt dus niet helemaal bovenop. Verder leeft hij van plankton. Deze vangt hij op men zijn tentakels.

Gebied
  • Adriatische Zee

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff