Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Vissen - Horsmakreel / Trachurus trachurus 
 
Foto
Algemeen
De Horsmakreel heeft een grote kop en een smalle staartsteel. Hij heeft op zijn buik twee stekels zitten. Op zijn rug zitten twee vinnen. De voorste heeft hoge stekels en de tweede is langer en loop af. Op zijn buik heeft hij een aarsvin zitten, die ook afloopt. Langs de zijlijn zitten grote schubben. Hij weegt ongeveer 1,5 kilo. Verder lijkt de Horsmakreel op de Makreel, maar het is geen familie van elkaar.

Afmetingen
De Horsmakreel heeft een maximale lengte van 40 centimeter. Als de eieren van de Horsmakreel net uitgekomen zijn, zijn de larven ongeveer 5 millimeter groot.

Kleur
De rug van de Horsmakreel is grijsgroen gekleurd. De buik en de zijkant van deze vis zijn zilver van kleur. De Horsmakreel heeft op zijn kieuwdeksel een zwarte vlek zitten. Deze is goed te zien.

Habitat
Meestal zwemt de Horsmakreel in grote scholen in het water rond, tot een diepte van 55 meter. In de zomer gaan de Horsmakrelen naar het noorden toe om daar voedsel te zoeken. Ze zwemmen in de zomer ondieper in het water en boven zandbodems. Wanneer het weer kouder wordt, gaan ze weer terug naar het zuiden.

Verspreidingen
Hij komt voor op veel verschillende plaatsen, zoals in de Noordzee, noordelijke Atlantische Oceaan tot de Afrikaanse kust, de Middellandse Zee en in de Zwarte Zee.

Opmerking
Het voedsel van de Horsmakreel zijn kreeftachtige, inktvissen en andere kleinere visjes die in het openwater zwemmen. De vrouwtjes leggen ongeveer 140.000 eieren, dieper gelegen in de zee. Het voedsel van de larve is plankton, maar ze eten ook armen van kwallen. De jonge Horsmakrelen schuilen vaak tussen de tentakels van de kwallen. Wanneer ze ongeveer 3 Ć” 4 jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp.

Gebied
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • North Pacific Ocean
 • Oostzee
 • Middellandse Zee
 • Adriatische Zee

 • Fotograaf
  Mat Vestjens

  Tekst schrijver
  Marissa Loeff