Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Krabben e.d. - Zuiderzeekrab / Rhithropanopeus harrisii (Gould, 1841)
 
Foto
Algemeen
Vroeger heette het IJsselmeer nog de Zuiderzee. Hier kwam toen het Zuiderzeekrabbetje heel vaak voor. Dit is dan ook de reden waarom hij het Zuiderzeekrabbetje heet. Het rugschild van het krabbetje is kort en breed. Ook is het boller van vorm en glad. Aan de zijkant van het rugschild zitten vier tanden. De achterste tand is het kleinst van alle vier. De scharen van het mannetje zijn wat groter dan die van het vrouwtje. Bij beide zijn de scharen ongelijk.

Afmetingen
De Zuiderzeekrabbetjes zijn vrij klein. Ze zijn meestal rond de 2 á 3 centimeter groot. De vrouwtjes zijn over het algemeen wat kleiner.

Kleur
De kleur van het rugschild en de poten is donker grijs/groen. Doordat er op het krabbetje vaak algen zitten, kun je hem ook tegen komen met een zwarte of een donkerbruine kleur. Hij wordt hierdoor ook wel eens de zwarte krab genoemd. De uiteinden van de scharen (de vingers) zijn wit gekleurd. Omdat deze vaak gebruikt worden, blijven hier de algen niet op zitten en valt de witte kleur heel goed op. De massa van de eieren is meestal donkergroen.

Habitat
Het krabbetje leeft in brak water, op een diepte van 0 tot 8 meter. Ze leven het liefste op bodems van klei, modder, plantaardig materiaal, houtresten en resten van schelpen. Er wordt aangenomen dat de Zuiderzeekrabbetjes in de winter, in diepere en zoutere wateren leeft, dan in de zomerperioden.

Verspreidingen
Nadat de afsluitdijk in de Zuiderzee gebouwd was, veranderde het brakke water langzaam in zoet water. Het krabbetje is toen ook uit het IJsselmeer verdwenen. Hij komt nu in Nederland, in het Veersemeer en het Noordzeekanaal voor. Ook in andere brakke wateren kun je hem tegen komen. Oorspronkelijk komt het krabbetje uit Noord-Amerika.

Opmerking
De krabben graven ook holletjes in klei. Deze zijn ongeveer 10 tot 20 centimeter lang. Ze hebben hierin onder andere vrouwtjes met eitjes gevonden. De paartijd van deze dieren is in de zomer (maanden juni en juli). Wanneer ze ongeveer 8 millimeter groot zijn, zijn ze geslachtsrijp. Dit is in hun tweede levensjaar. Het vrouwtje legt ongeveer 2500 eieren. Deze worden tussen de 3 dagen en één maand, na het paren, gelegd. De larven ontwikkelen zich in water met een vrij hoge temperatuur en een bepaald zout gehalte. Als de larve het ei heeft verlaten, doorloopt hij 4 stadia. Meestal vervelt het vrouwtje nadat ze de eitjes gelegd heeft. Het Zuiderzeekrabbetje eet heel veel, zoals schelpdieren, poliepen, wormen, algen en muggenlarven. Het is ook een alleseter. De krabben kunnen 2 ½ jaar worden.

Gebied
  • Veerse Meer (Nederland)

  • Fotograaf
    Mat Vestjens

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff