Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Inktvissen - Zeekat / Sepia officinalis (Linnaeus, 1758)
 
Foto
Algemeen
De Sepia heeft een schildvormig lichaam en golvende vinnen aan beide zijden. Hij heeft 8 tentakels met zuignappen en 2 langere armen om zijn prooi mee te vangen.

Afmetingen
Volwassen Sepia's kunnen met hun tentakels erbij ongeveer 50 cm lang worden. Een pasgeboren Sepia is ongeveer 10 mm lang.

Kleur
De Sepia kan snel van lichaamskleur veranderen en varieert naar hoe zijn stemming en omgeving is. In de paartijd is hij bruin-gestreept, als het dier kwaad of bang is worden ze vrijwel wit. Tijdens het jagen trekken er kleurgolven over zijn kop en tentakels.

Habitat
De Zeekat leeft van krabben, garnalen, kreeften en vissen. De Zeekat komt voor in getijstromen, plekken met zanderige bodems en zeegrasvelden vlak onder de kust.

Verspreidingen
Ze komen voor langs de kusten van de Noordzee, de Atlantische oceaan, Het Kanaal en de middellandse Zee. In de maanden mei en juni komen ze ook voor in de Oosterschelde.

Opmerking
In de maanden mei en juni gaan de Sepia's terug naar de plaats waar ze geboren zijn. Bijvoorbeeld d de Oosterschelde. Hier gaan ze naartoe om te paren en hun eitjes af te zetten op oude touwen en netten. Het vrouwtje bind de eitjes er één voor één aanvast met een soort touwtje. De eitjes zijn citroenvormig en hebben een donkere kleur door de inkt, maar als de inkt vroegtijdig op is, dan zijn de laatste eitjes wit.

Gebied
 • Oosterschelde
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Noordzee
 • Middellandse Zee

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Kim Beekers

  Vertaler
  Kim Beekers