Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Zeeanjelier / Metridium senile (Linnaeus, 1761)
 
Foto
Algemeen
De zeeanjelier is gemakkelijk te herkennen aan zijn vele korte, dunne tentakels. De tentakels staan op een geplooide mondschijf, die breder is dan de zuil. Bij jonge exemplaren, (kleiner dan 40 mm) is de mondschijf ongeplooid.

Afmetingen
In gebieden met veel stroming en voldoende voedsel worden de dieren tot 200 mm hoog, met een tentakelkrans diameter van 100 mm. In ingetrokken toestand vormen ze een soms gerimpeld bolletje van 40 tot 60 mm doorsnede. In gebieden met minder stroming en minder voedsel en in getijdenzones, blijven de dieren aanmerkelijk kleinen.

Kleur
Zeeanjelieren zijn meestal éénkleurig lichtroze, oranje, bruin of beige, af en toe ook melkwit. De tentakels zijn soms wat lichter van kleur dan de zuil. Op de tentakels kunnen zich lichtere gedeelten aftekenen, waardoor een soort ringpatroon ontstaat.

Habitat
Deze dieren leven op hard substraat zoals schelpen en stenen, maar ook op veen. Jonge exemplaren kunnen ook op wieren worden aangetroffen. Hoe sterker de stroming, hoe talrijker en hoe groter de dieren worden. In de getijdenzone kun je zeeanjelieren onder stenen aantreffen, waar ze tegen uitdroging worden beschermd.

Verspreidingen
Zeer algemeen in de Ooster- en Westerschelde. In de Grevelingen en het Veerse Meer minder talrijk. Komt verder langs de hele Nederlandse kust voor en vaak zeer massaal op wrakken in de Noordzee.

Opmerking
Jonge oranje zeeanjelieren kun je vaak voor golfbrekeranemoontjes aanzien. Echter de zeeanjelier trekt zich niet schoksgewijs terug, maar veel geleidelijker. Bij het verplaatsen laat de voetschijf soms kleine stukjes achter, die kunnen uitgroeien tot een nieuw exemplaar. Hierdoor hebben anjelieren die bij elkaar staan, vaak dezelfde kleur.

Gebied
 • Oosterschelde
 • Grevelingen
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Middellandse Zee

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens