Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Ovale zeeanjelier / Caryophyllia smithii (Stokes & Broderip, 1828)
 
Foto
Algemeen
De Ovale Zeeanjer is een neteldier dat niet in kuddes leeft, maar meestal alleen. Het steenkoraal heeft een ovale of een ronde vorm. De voet is meestal wat smaller. De schijf van de Zeeanjer bestaat uit kalk. Hieraan zitten ook zijn tentakels. Aan het einde van de tentakels zitten spitse knobbels. Ook de Ovale Zeeanjer kan zijn tentakels intrekken. De verkalkte buitenkant geeft dan bescherming voor het dier.

Afmetingen
De verkalkte schijf van de Ovale Zeeanjer heeft een doorsnede van ongeveer 15 millimeter. De skelethoogte is maximaal 35 millimeter groot.

Kleur
Je hebt de Ovale Zeeanjer in verschillende kleuren: witachtig, roze, geel of bruinachtig.

Habitat
De Ovale Zeeanjer houd van plekken waar schaduw is en leeft daarom dus ook onder overhangende rotsen, maar ook in holen. Hij leeft ook graag op stenen of schelpen. Deze Zeeanjer komt voor vanaf 10 meter en zelfs tot een nog diepere diepte.

Verspreidingen
In de Middellandse zee, de Adriatische zee en in de Noord-Atlantische oceaan komt de Ovale Zeeanjer voor. In het westelijke gedeelte van de Middellandse zee is de Zeeanjer vrij algemeen. Deze Zeeanjer komt ook in de Britse wateren voor, als een van de weinige koraalpoliepen die daar voorkomen.

Opmerking
Er leven op de Zeeanjers vaak zeepokken. Een zeepok is een weekdiertje. Het is alleen niet zeker of de zeepokken schade aan de Zeeanjers verrichten. Wanneer ze dat niet doen, mogen ze dus ook niet benoemd worden als parasiet. De Ovale Zeeanjer kan jongen baren. De eitjes worden dan ook in de Ovale Zeeanjer bevrucht.

Gebied
  • Middellandse Zee
  • Adriatische Zee
  • Noord Atlantiche Oceaan

  • Fotograaf
    Duncan van Vliet

    Tekst schrijver
    Marissa Loeff