Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Wasroos / Anemonia viridis (Forskål, 1775)
 
Foto
Algemeen
Van de wasroos bestaan 2 verschillende typen. Er is een kleinere vorm. Deze zie je in rotsspleten en er staan er meestal meerdere bij elkaar. Ze komen voor tot een diepte van 5 meter. Je hebt ook de grotere vorm. Deze staat meestal alleen, en komt op dieptes voor tussen de 3 en 25 meter. In de wasroos leven ook dieren (de aasgarnaal, anemoon - spinkrab en de gestreepte grondel) zijn immuun voor het netelgif.

Afmetingen
Tot +/- 20 cm. Deze anemoon heeft niet intrekbare tentakels, die tot +/- 20 cm lang worden en ongeveer 4 mm dik.

Kleur
De zuil en de mond van de wasroos is meestal groen, bruin of grijs van kleur. De tentakels zijn groenachtig, en de tentakelpunten zijn violet.

Habitat
Deze soort komt voor in ondiepe kustwateren, en bij voorkeur op plaatsen waar veel licht is, maar hij kan ook op diepere plaatsen leven. Ze leven van weekdieren, kleine visjes en kreeftjes.

Verspreidingen
De wasroos komt voor in de hele middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Opmerking
De oude Latijnse naam voor de wasroos is Anemonia sulcate, de nieuwe naam is Anemonia viridis. De tentakels van de wasroos kunnen een branderig gevoel op de huid geven dit komt door de netel cellen die zij bezitten. Dit branderige gevoel kan men kan men bestrijden met azijn.

Gebied
 • Adriatische Zee
 • Middellandse Zee
 • Noord Atlantiche Oceaan
 • Noordzee

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Kim Beekers