Duikschool van Duncan van Vliet. Webshop van Duncan van Vliet.
Bloemdieren - Zeedahlia / Urticina felina (Linnaeus, 1761)
 
Foto
Algemeen
De zeedahlia is de grootste anemoon in onze wateren. Kenmerkend zijn de heldere dubbele lijnen op de mondschijf, die bij de mondopening beginnen en zich om de voet van de tentakels splitsen, om vervolgens te eindigen aan de rand van de mondschijf. De zuil is breder dan hoog en heeft een wrattige structuur, waaraan schelpdeeltjes en zand zijn gehecht.

Afmetingen
De diameter van de zuil en de voetschijf wordt hier niet groter dan 100 tot 150 mm. De maximale hoogte bedraagt ± 60 mm. De tentakels bereiken een lengte van 20 mm.

Kleur
De reeds genoemde kenmerkende lijnen zijn meestal rood, maar kunnen ook andere kleuren hebben. De kleur van de zuil en de mondschijf kan variëren van bruin, rood of oranje-geel tot groen of paars. De tentakels zijn meestal éénkleurig, maar soms is er ook een kleurverloop van de basis naar de top zichtbaar. De tentakels zijn vaak lichter van kleur dan de mondschijf.

Habitat
De zeedahlia staat uitsluitend op hard substraat, zoals stenen, maar soms ook op veen en af en toe op pontons. Ze worden aangetroffen vanaf iets boven de laagwaterlijn tot op 16 m en meer.

Verspreidingen
Het westelijke deel van de Ooster- en Wetsterschelde, langs de Noordzeekust en Waddenzee op verdedigingswerken, havenhoofden en wrakken. Er zijn geen waarnemingen uit de Grevelingen of het Veerse Meer bekend.

Opmerking
Deze dieren leven van grote prooien, zoals garnalen, krabben en visjes.

Gebied
 • Middellandse Zee
 • Adriatische Zee
 • Noordzee
 • Oosterschelde
 • Noord Atlantiche Oceaan

 • Fotograaf
  Duncan van Vliet

  Tekst schrijver
  Mat Vestjens

  Vertaler
  Mat Vestjens